Integratie

Meedoen in de maatschappij  

Zelfredzaamheid 


Wat doen wij

Wat bieden wij aan?

Wij bieden ondersteuning en begeleiding op de leefgebieden die voor u belangrijk zijn. 
Wij helpen u om uw leven weer op orde te krijgen en actief deel te nemen aan de maatschappij.
Dit doen wij vanuit de WMO (18+), Jeugdwet of vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). 

Diensten

De volgende diensten bieden wij aan:

  • Individuele Begeleiding (WMO)
  • Jeugdhulp
  • Schoolmaatschappelijk werk/Brugfunctionaris Geaccrediteerde trainingen en voorlichtingen, lees meer
  • Cognitieve Gedragstherapie, lees meer

Begeleiding 

Na aanmelding volgt er een persoonlijk intakegesprek. Hierop volgend kijken  we naar welke begeleider met u gekoppeld wordt. Samen met de begeleider start het traject. U stelt samen doelen op die u wilt bereiken en deze zult u gedurende het traject evalueren. Ook evalueert u samen met de begeleider of de begeleiding aansluit op uw wensen. Wijziging tekst: Na de aanmelding en intake wordt er een begeleider aan u (of uw kind) gekoppeld. Samen met de begeleider start het traject. U stelt samen doelen op die u wilt bereiken en deze zult u gedurende het traject evalueren. Ook evalueert u samen met de begeleider of de begeleiding aansluit op uw wensen. Vanwege onze kennis van niet-Westerse culturen en talen ligt onze expertise in het begeleiden van nieuwkomers. Onze hulpverlening is toegankelijk voor iedereen, ongeacht uw culturele of sociale achtergrond, sekse, religie en geaardheid.

Schoolmaatschappelijk werk en brugfunctionaris

Een brugfunctionaris op een basisschool heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van leerlingen, ouders en de school zelf, vooral als het gaat om het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Wij werken vaak samen met De Leesschool en besteden een deel aan hen uit.


  1. Ondersteuning bij de overgang: wij kunnen ouders en kinderen begeleiden in de keuze van een middelbare school. Het gaat met name om ouders die weinig of niet bekend zijn met het Nederlandse onderwijssysteem.
  2. Contactpersoon voor ouders: wij fungeren als tussenpersoon tussen ouders en de school. We ondersteunen ouders, beantwoorden vragen en zorgen ervoor dat zij actief betrokken worden bij het onderwijsproces van hun kind.
  3. Begeleiding van leerlingen: in samenwerking met De Leesschool kunnen individuele leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben geholpen worden bij hun sociale of emotionele ontwikkeling.
  4. Samenwerking met externe organisaties: wij werken samen met andere professionals, om een netwerk van ondersteuning te bieden voor de leerlingen en hun gezinnen.
  5. Monitoring van leer- en ontwikkelingsprocessen: in samenwerking met De Leesschool zijn we betrokken bij het monitoren van de voortgang van leerlingen, vooral als er sprake is van zorgleerlingen. We werken samen met leerkrachten om te zorgen dat leerlingen de nodige hulp en begeleiding krijgen.

Leren

Bij Selam Zorg ervaren we een groeiende vraag naar deskundigheidsbevordering en nieuwe inzichten in de aanpak van specifieke problemen bij statushouders. 


Om hierop in te spelen hebben we onze kennis gebundeld, op basis van onze ervaringen met statushouders en onze academische achtergrond. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van trainingen waarmee we onze expertise kunnen delen met andere organisaties. 


Huidig aanbod

  • Effectieve gezinsinterventies voor statushouders.
  • Incompany training: Jeugd & Gezin (Eritrese) statushouders.
  • Voorlichting rondom opvoedingsproblematiek, de man-vrouw verhouding en andere onderwerpen rondom cultuur en gedrag.


Voor trainingen/voorlichtingen over een specifiek onderwerp, nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen. Mogelijk kunnen we ons aanbod afstemmen op uw behoeften. Op deze manier kunnen we ons aanbod afstemmen op de behoeften van uw organisatie. U kunt hiervoor mailen naar leren@selamzorg.nl

Opvang

In onze kleinschalige opvanglocaties vangen wij tussen de 3 en 12 alleenstaande minderjarige vreemdelingen op. De mentoren van Selam Zorg begeleiden deze jongeren. De jongeren die worden geplaatst zijn tussen de 15 en 18 jaar. De jongeren hebben naast de mentor ook een voogd die vanuit Nidos betrokken is. De mentoren en voogden werken nauw samen.

Naast het aanbieden van onderdak, richten we ons ook op de veerkracht en autonomie van de jongeren. Dit doen we op het gebied van scholing, recreatie en sociale contacten. De jongeren bevinden zich in een kwetsbare positie door hun eerdere ervaringen en de afwezigheid van hun naasten. Ons doel is het ondersteunen van deze jongeren bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dit realiseren we door een ondersteunende en veilige leefomgeving te creëren terwijl we hen tegelijkertijd aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.

Uitsluitingscriteria


Selam Zorg richt zich op de ambulante begeleiding van jongeren en volwassenen.  Onderwerpen zoals opvoeding en trauma nemen wij wel mee, echter zijn wij geen gespecialiseerde deskundigen. Wij verwijzen door indien nodig en werken samen met derde partijen. De volgende werkzaamheden verrichten wij bijvoorbeeld niet:


  • Huishoudelijke hulp
  • Diagnostiek


Share by: